Procedura pakowania sprzętu
W celu zapewnienia bezpieczeństwa sprzętów oraz zminimalizowania możliwości uszkodzeń wszystkie przesyłki należy pakować bardzo starannie.
Najlepiej użyć oryginalnego kartonu wraz z oryginalnymi profilami i zabezpieczeniami.
Do transportu nie należy wyciągać z ekspresu tacki ociekowej, gdyż usztywnia ona całą konstrukcję urządzenia, dodatkowo zabezpieczając go podczas przewozu.
W przypadku braku oryginalnego opakowania należy użyć sztywnego kartonu zewnętrznego.
Wielkość opakowania powinna być nieco większa od przesyłanego sprzętu. Pomiędzy kartonem i sprzętem na spodzie, wierzchu i bokach należy użyć dodatkowych zabezpieczeń wypełniających - styropianu, przekładek kartonowych, poduszek powietrznych, folii bąbelkowej. Wypełniacze powinny być umieszczone w sposób, który uniemożliwi przemieszczanie się zawartości we wnętrzu opakowania. Wypełnienie powinno dodatkowo chronić sprzęt przed wstrząsami.
Dodatkowe wyposażenie: pojemniki na mleko, dzbanki szklane, przystawki - każde z osobna- należy opakować w celu zabezpieczenia przez wzajemnym uszkodzeniem. Dodatkowych elementów np. wtyczki, łyżki na kawę nie należy na wcisk wkładać pomiędzy karton, a sprzęt.
Do zaklejenia przesyłki należy użyć mocnej taśmy, która uniemożliwi dostęp do wnętrza.
Na kartonie należy nakleić odpowiednie znaki ostrzegawcze „GÓRA-DÓŁ”, „OSTROŻNIE SZKŁO”.
Sprzęty, w szczególności ekspresy należy opróżnić z wody, kawy i fusów.
Komorę mielenia kawy zakleić taśmą (niezbyt mocno klejącą), pozwoli to uniknąć zabrudzenia ekspresu przez wytrzepane resztki kawy.
Sprzęty, które posiadają obudowy z czarnego błyszczącego plastiku, ulegają bardzo łatwo porysowaniu, nawet od oryginalnych profili styropianowych, dlatego przed zapakowaniem należy owinąć je folią stretch.